Denne måten å tenke om kriser på, er ikke uvanlig i dag heller. Nietzsche sier at alt som ikke dreper deg, gjør deg sterkere, med andre ord at motgang er skjerpende og styrkede. Et dramaturgisk grep som gjerne inngår i medrivende biografier eller nasjonale historier (som ofte er metaforiske biografier der nasjonen fremstår som en person), legger inn dype bølgedaler og situasjoner der alt håp synes å være ute. Etter krisen børster man støvet av seg, og kan gå fri og sterk inn i en ny fase. Formelen brukes ofte i litteraturen også, og er ikke nødvendigvis den beste.
Det er ikke alltid noen utvei. Krisen kan bli en normaltilstand. Japan synes å ha befunnet seg i en konstant økonomisk krise siden 1980-tallet, men fremdeles klarer japanerne seg ganske bra. I mange ustabile samfunn, for eksempel i afrikanske land som i lang tid har strevd med sykdom, fattigdom og uroligheter, går innbyggerne fra den ene krisen til den neste uten pustepauser. Miljøkrisen har ellers vært et begrep siden 1960-årene, og den har ikke tatt pause i denne perioden, men har snarere forsterket seg.
Etter en krise er det på ingen måte sikkert at tingenes tilstand vender tilbake til status quo slik den artet seg før krisen. I enkelte tilfeller er omstendighetene så forandret at dette ville være umulig; andre ganger kan det være at man har lært noe av krisen og derfor besluttet å gjøre ting annerledes heretter. Derimot hører det nok til sjeldenhetene at krisen fører til en tilstand der alt er som før krisen, bare litt forsterket.
En krise er et forstørrelsesglass og en katalysator. Pandemien er en global krise fordi den sprer en farlig sykdom som foreløpig ikke kan kureres eller forebygges, men først og fremst fører denne krisen til en rekke andre kriser, som en veltende dominobrikke. Noen tendenser forstørres, mens andre akselererer.
Mer enn noe annet har pandemien vært en brutal påminnelse om sammenhenger mellom delsystemer i de globale nettverkene av nettverk som praktisk talt alle mennesker på planeten kommer i berøring med. Vi er nå drøye syv og en halv milliarder, og nesten ingen er helt uberørt av pandemien. Bevisstheten om gjensidig avhengighet blir forstørret og forsterket når kiosker i franske småbyer går konkurs, hundespannkjørere på Svalbard må søke statsstøtte for å få penger til fôr, og små folkeslag i Amazonas ber regjeringen om hjelp til å få være i fred fordi smitten ville ta knekken på dem. Når britiske økonomer snakker om begynnelsen på den dypeste økonomiske bølgedalen på tre hundre år, og NAV i Norge over natten fikk 400 000 nye brukere, forstår vi at ringvirkningene er enorme. En del briter forstod alvoret i vår da de innså at det ukentlige ritualet med pubbesøk og Premier League på tv måtte utsettes, ettersom pubene var stengt og fotballen kansellert. Nordmenn måtte pent akseptere hytteforbudet i vår, selv om mange av dem hadde et religiøst forhold til påskefjellet.
Lærdommen er at globaliseringen har økt i styrke og intensitet de siste tiårene, slik at alle er vevet sammen, med eller mot sin vilje, i forsyningskjeder, beslutningsprosesser, kommunikasjonsfellesskap, knutepunkter og milliarder av små handlinger som henger sammen med og forutsetter andre handlinger. Ingen er helt uavhengig i et slikt gigantisk, menneskeskapt økosystem av produksjon, forbruk, distribusjon, kommunikasjon og forsøk på kontroll og styring.
Én måte å beskrive den gjensidige avhengigheten på, er ved å påpeke at ingen kjede er sterkere enn det svakeste ledd. Det hjelper med andre ord ikke at tyske fabrikker holder åpent når de kinesiske underleverandørene har stengt. At det ikke finnes koronasmitte på Seychellene hjelper ikke den livsviktige turistbransjen når det er umulig for tilreisende å komme. Selv om smittetallene går ned i Sveits, blir ikke grensene åpnet så lenge de stiger i Frankrike; og når de endelig synker i Frankrike, stiger de kanskje i Tyskland. Og selv om byen du bor i på Filippinene er smittefri, får du store økonomiske problemer når din sønn i Qatar eller datter i Dubai ikke lenger kan sende hundre dollar hjem i måneden, fordi de er blitt permittert på ubestemt tid.