– Dette var et merkelig funn. Det viser at det er ikke konspirasjonsteoriene som er viktige. Det er at den offisielle sannheten ikke er sann, avklarer Emberland.
Dette viser at mistillit er utgangspunktet for det han kaller konspirasjonsmentalitet. Da er alle uønskede hendelser et resultat av at noen onde aktører har planlagt og gjennomført det. Slik mentalitet gjør at man har vanskeligheter med at mye i samfunnet er resultat av rene tilfeldigheter eller upersonlige systemer.
I tillegg åpner konspirasjonsmentalitet opp for en følelse av å føle seg klartseende og viktig, samtidig som det legitimerer sin egen gruppes identitet. Emberland forklarer at det er et produkt av mistillit. Det er gjerne de som føler de ikke har fått det slik de fortjener, eller spesifikke grupper som er i posisjoner under press.
– Mistilliten springer ut av en følelse av avmakt. Det er en reell følelse av at det er litt for langt mellom beslutningstaker og folk flest. Da føler folk at de ikke har kontroll over livene sine, sier han.
Det er gjennom konspirasjonsteorier folk føler de får kontroll igjen.
– I dramatiske hendelser som under en global pandemi, er konspirasjonsmentalitet noe man kaster seg på, poengterer Emberland.