– Har du sett Rossellinis film «Germania anno zero?» spør Stefano Martella.
– Den er fra Berlin, etter at Hitler døde. Byen er rasert og de som har overlevd, må begynne helt på nytt. Her i Salento lever vi vårt år null nå. Slik føles det. Alt er dødt. Alt er rasert. Salento er lagt øde og vi må begynne på nytt, sier han.
Stefano Martella er journalist og forfatter av boken «La morte dei giganti», som betyr kjempenes død på norsk. Vi sitter og snakker sammen på en kafé i Lecce, den nesten uvirkelig vakre barokke byen midt i regionen Salento. «Kjempene» i dette tilfellet er de majestetiske, eldgamle oliventrærne, som så lenge mennesker kan huske har dominert denne helt sørlige delen av Italia. Flere trær er hundrevis av år gamle, noen hevdes å være opptil tusen år. De har stammer og greiner som krongler seg inn og ut og rundt seg selv, et resultat av århundrer med naturlig fornyelse. Resultatet er at de ser ut som finurlige skulpturer, langt mer imponerende enn det noe menneske kan skape.
Men nå er de fleste trærne av Xylella fastidiosa, «plagsom Xylella», en bakterie som gjorde sitt inntog i Salento-området i 2013.
– At disse trærne skulle dø i vår tidsalder, er nesten ikke til å tro. Det er klart det skaper frykt og mistanke om at noen med onde hensikter står bak, sier Martella.