fbpx
Stigende aksjekurs

Ambisiøse sparemål kan gi økonomisk uavhengighet

Gjennomsnittsmennesket i Norge hadde en sparerate på 7,8 prosent før pandemien. Nå ligger den på rekordhøye 18,9 prosent. Det finnes derimot personer med sparerater godt over femti prosent. De lever nøysomme liv med et mål i sikte: Å bli økonomisk uavhengige.

Valget om å jobbe

Lise Vermelid Kristoffersen står bak bloggen Pengesnakk, og er en av mange som ønsker økonomisk uavhengighet. Hun definerer målet som å ikke være avhengig av lønnet arbeid for å finansiere det livet man ønsker å leve.

For fem år siden oppdaget hun den amerikanske bevegelsen FIRE (Financial Independence, Retire Early). På norsk står bokstavene for økonomisk uavhengighet og tidlig pensjon. Det fascinerte henne hvordan det er mulig å slutte å jobbe tidligere enn det som er vanlig. Kristoffersens mål er å kunne slutte å jobbe når hun er førti. Det krever at formuen hennes er på 3,75 millioner kroner. Hvordan hun skal få det til forklarer hun detaljert i bloggen.

– For å nå et slikt mål må man være fornøyd med lavt forbruk, skriver hun.

For Kristoffersen er det muligheten til å velge om man vil jobbe som er forlokkende. Hun har alltid vært glad i å jobbe, men tror at man kan skape enda bedre ting når penger ikke er hovedmotivasjonen. I tillegg skaper sparingen både trygghet og muligheter. En økonomisk trygghet til uforutsette hendelser, og frihet til å ta de mulighetene som kommer hennes vei.

Lise Vermelid Kristoffersen fra bloggen Pengesnakk

Lise Vermelid Kristoffersen står bak bloggen Pengesnakk. Foto: Kristine Elvemo

Sparemål på seks millioner

En annen populær blogg er Pengeblogg. Ettersom den skrives anonymt, har det gitt bloggeren mulighet til å dele store deler av privatøkonomien sin. Han beskriver seg selv som en helt vanlig fyr med kone, tre barn, enebolig og en bod full av sykler og ski. Et av målene hans er å bli økonomisk uavhengig. Sparemålet om seks millioner kroner i formue ble nådd i juni.

Han forteller at den første millionen var den vanskeligste. Da var det lite drahjelp av avkastning, ettersom den bestod mest av oppsparte penger. Etter hvert som formuen økte, økte også avkastningen. Det gjorde at den andre og tredje millionen ble enklere.

Pengeblogg har nådd milepælen på seks millioner kroner. Teorien bak FIRE-bevegelsen tilsier at han nå kan ta ut fire prosent av formuen hvert år uten at den går tom. Han kan derfor begynne å gjøre seg klar til å si opp jobben.

Person holder en mobil som viser aksjekurser

Økonomisk uavhengighet handler om å utnytte avkastning i aksjemarkedet. Foto: Anna Nekrashevich/Pexels

Fritt og aktivt liv

Pengeblogg skriver at det venter ham et fritt og aktivt liv. Dagene skal bestå av daglige gåturer, kaffe og å lese flere bøker i uken.

– Jeg kommer stadig over bøker som jeg har lyst til å lese, men som jeg ikke klarer å finne tid til. Når jeg slutter å jobbe ønsker jeg å lese flere bøker, kanskje opp til et par i uken, skriver han.

Han liker jobben sin på mange måter, men beskriver den som en tvangstrøye som begrenser friheten hans relativt mye. Enkelte av arbeidsoppgavene føles lite meningsfulle, samtidig som de kommer med en god del stress og ansvar.

– Noe av det jeg liker aller minst ved å ha en jobb er det å sitte på kontoret på vinterdager der det er knallvær, forteller han.

Han ser frem til mer tid til å kunne holde seg i form, og til å kunne delta på flere fritidsaktiviteter med barna. Andre ting han ser frem til er økte muligheter til å fikse ting selv i huset, drive mer med musikk og rådigheten til å ta seg powernaps når det passer.

Økonomisk uavhengighet kan bli ansett som uansvarlig. Da peker man på at samfunnet ikke vil kunne gå rundt dersom alle slutter å jobbe. Til dette sier Pengeblogg at det er urealistisk at alle skal gå for den samme livsstilen. I tillegg trenger samfunnet mennesker som bidrar på mange ulike måter.

– Det å ha lønnet arbeid er for meg kun en av mange måter man kan bidra på, mener han.

Pengeblogg ski

Pengeblogg kan bruke mer av tiden sin på å være ute når han blir økonomisk uavhengig. Foto: Unsplash

Å leve nøysomt ga ikke mersmak

Ingeborg Berg Egeland er en tredje person som deler sine økonomiske tanker på sosiale medier. På Instagram heter hun Gjeldsfri. Kontoen startet hun etter at hun havnet i en situasjon med stor forbruksgjeld, og måtte ta seg sammen for å betale den ned.

For å betale gjelden, maksimerte hun inntjeningsmulighetene sine og kuttet ut alt unødvendig. Det tok henne ett år med strenge tiltak, før hun omsider ble kvitt forbruksgjelden i 2019.

Når det kommer til FIRE og økonomisk uavhengighet forteller hun at det ikke er noe for henne. Året der hun levde ekstra nøysomt ga ikke mersmak.

– Jeg har ikke tenkt å droppe ting som gjør meg glad bare fordi jeg vil ha seks millioner spart opp før jeg blir 40, skriver hun.

Det hun heller vil ha er en mellomløsning. Hun ønsker fleksibilitet til å ha høyt forbruk en måned, og lavt en annen. I tillegg er målet å ha flere inntektskilder og attpåtil en timesbetalt jobb. Det vil gi henne muligheten til å ta fri når hun vil reise eller gjøre personlige prosjekter.

– Jeg trenger en jobb å gå til fordi det er da jeg føler jeg har en nytteverdi og det gjør meg lykkelig å føle at jeg gir verdi, mener hun.

Ingeborg Bern Egeland

Ingeborg Bern Egeland står bak Instagramkontoen Gjeldsfri. Foto: Privat

Frihet, mestring og trygghet

Fellestrekkene til disse tre profilene er at de tar avstand fra forbrukerpress. De har tenkt nøye gjennom hva som gir dem glede, og har satt sine økonomiske prioriteringer ut ifra det. Slik kan de spare penger som gir dem økt frihet til å gjøre det de prioriterer.

Et annet kjennetegn er at de synes det er gøy. Sparing og økonomi er noe de trives med å bruke tid på. Det siste kjennetegnet er trygghet. Den økte spareraten gir dem rom for å gjøre feil, og midler til å håndtere uforutsette hendelser. Sparingen har ført til et liv uten økonomiske bekymringer.

Spørsmålet er om flere vil følge deres fotspor ved å øke spareraten for å finne frihet, mestring og trygghet?