-2021 skulle vært året der vi tok oss inn igjen. I stedet ble det et inkubasjonsår for dyptgripende ulikheter og for økt ustabilitet, sier Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty. Dette sier han i forbindelse med publiseringen av menneskerettighetsorganisasjonens årsrapport for 2021-2022.
Mens verdens øyne er rettet mot krigen i Ukraina, er det lett å glemme at de politiske realitetene verden slet med i 2021, fremdeles eksisterer. Den nesten 600 sider lange Amnesty-rapporten er en regelrett tungtveiende påminnelse om nettopp det.
Selv om aktivistene i Amnesty også inkluderer positive utviklingstrekk, er det stort sett nedslående tall organisasjonen kommer med. I minst 67 land, noe som tilsvarer 54 prosent av alle undersøkte stater, ble det i 2021 innført nye lover som Amnesty mener begrenser ytrings- og forsamlingsfriheten, samt gjort det vanskelig å gjennomføre en fredelige demonstrasjoner. I 31 prosent av undersøkte land ble flyktninger og migranter avvist eller repatriert på ulovlig vis, og i 55 prosent av de undersøkte landene ble det brukt unødvendig sterk makt mot demonstranter.