Italienske Floridi ledet tidligere Universitetet i Oxfords Digital Ethics Lab, men har nylig flyttet til det prestisjetunge Yale-universitetet i USA, hvor han leder et senter for digital etikk.
Spesielt mener professoren at vi ikke på langt nær utnytter teknologien godt nok til samfunnsnyttige formål. Snarere mener Floridi at vi bruker AI for mye, for lite og for galt – på samme tid.– Det har vært mye fokus på ChatGPT, men bruken av ChatGPT går faktisk nedover nå. Samtidig er det mange områder der AI kunne hatt stor samfunnsverdi, men der vi ikke anvender teknologien i den grad vi kunne gjort for å optimalisere tjenestetilbudet, legger han til.
Floridi peker på alt fra kreftforskning til skatteinnkreving som eksempler på områder der AI kunne vært til stor nytte for samfunnet generelt.
Det har ikke manglet på initiativer fra ulike hold for å styre utviklingen av AI i en etisk forsvarlig retning. Floridi var selv medlem av en europeisk kommisjon som skulle utarbeide etiske retningslinjer for en pålitelig AI. EU utarbeidet også en lov, AI Act, for å regulere bruken av AI i EU. Også OECD har utarbeidet et sett med prinsipper for bruk av AI.
Videre bekreftet islamske og jødiske ledere i januar i år at de stiller seg bak den katolske kirkens appell om etisk styring av utviklingen av AI-teknologi.
Til tross for disse og andre initiativer, er det likevel åpenbart at den videre utviklingen av AI mangler politisk styring.
– Akkurat nå er AI utelukkende markedsstyrt. Så lenge det er slik, vil utviklingen også bare ta hensyn til behovene i markedet. Det kan være bra etter noens mening, men det holder ikke i det lange løp, understreker Floridi.