For å nå inn til Trump har internasjonale ledere valgt litt ulike strategier. Smiger, komplimenter og æresinvitasjoner er mye brukt av Frankrikes president Emmanuel Macron, mens Italias statsminister Giorgia Meloni reiste på overraskelsesbesøk til Trumps resort Mar-a-Lago. Storbritannias statsminister Keir Starmer kunne på sin side dra en personlig invitasjon fra kong Charles opp fra vesken under sitt besøk i Washington i februar.
I norske øyne er det liten tvil om at Jens Stoltenberg står i en unik posisjon. Til tross for Trumps gjentatte kritikk av NATO klarte Stoltenberg i løpet av sin tid som generalsekretær å etablere et godt forhold til ham. Trump uttalte etter hvert at Stoltenberg gjorde en «fantastisk jobb» og at han var en «stor fan».
Nå er Stoltenbergs tid som NATO-sjef over. Men før han startet i sin nye jobb som Norges finansminister, rakk han å delta på Trumps innsettelse – etter en personlig invitasjon.
Romarheim mener Stoltenberg kan ha en viktig rolle som døråpner for norske interesser:
– Stoltenbergs inntreden i Støre-regjeringen er et stort pluss for dem opp mot USA. Siden Trump er en svært personorientert politiker, handler det om at du må bli hørt for å få gehør. Hvis ingen i Washington DC vil lytte til oss, kan vi heller ikke få fremmet vårt syn på en effektiv måte. Har Trump deg på speed-dial, vil han i alle fall ta telefonen når du ringer, sier han.