fbpx
Nyheter

Nøkkelen til karrieresuksess for studenter

I et stadig mer konkurransepreget arbeidsmarked søker studenter etter måter å skille seg ut på. Et praksisopphold under studietiden kan være nettopp det som gir dem et fortrinn i jobbsøkingen.

Sigurd Egeland er rådgiver i avdeling for nettverk etter soning i Røde Kors, og har i en årrekke vært veileder for praksisstudenter. Han ser stor verdi i å ta imot studenter i praksis.

– Vi får inn ungt blod, noe som alltid er inspirerende. De kommer med spørsmål som får oss til å tenke nytt og utvikle oss. Samtidig som de får verdifull erfaring, sier Egeland.

Sigurd-aspect-ratio-9-16
Sigurd

Sigurd Egeland rådgiver i avdeling for nettverk etter soning i Røde Kors. Foto: Røde kors.

For Røde Kors er det viktig at studentene viser initiativ og er villige til å kaste seg ut i ukjente oppgaver.

– Praksisoppholdet gir studentene en unik mulighet til å prøve seg på varierte og meningsfulle oppgaver, fra å lede kurs for tidligere rusavhengige eller straffedømte til å delta i inntakssamtaler og fungere som miljøarbeidere.

Gir håndfast erfaring

Ola Kvaleberg hadde et praksisopphold i startup-selskapet Terran, da han fullførte sin bachelor i statsvitenskap.

– Under praksisoppholdet hadde jeg en stilling som ansvarlig for kunderelasjoner i Terran. Dette omfattet alt fra kaffemøter med potensielle kunder til å planlegge LinkedIn-arrangementer og firmabesøk.

image0-2-aspect-ratio-9-16
image0-2

Ola Kvaleberg student ved UiS. Foto: Terran.

Etter praksisoppholdet tok han med seg flere verdifulle erfaringer.

– Jeg lærte alt fra hvordan man går i dialog med større selskaper om samarbeid, til hvordan man rekrutterer  kandidater som står utenfor arbeidslivet.

Kvaleberg er overbevist om at praksisoppholdet vil gi ham en fordel i fremtidig jobbsøking.

– Praksis er enormt givende, både for CV-en og egen selvtillit i jobbsøking. Man kan nemlig lene seg på noe mer enn tonnevis av studiepoeng og teori; man får noe håndfast erfaring å vise til, sier han.

Jeg lærte alt fra hvordan man går i dialog med større selskaper om samarbeid, til hvordan man rekrutterer kandidater som står utenfor arbeidslivet.

Råder studentene

Egeland understreker at praksisoppholdet ikke bare gagner studentene selv, men også arbeidsplassen.

– Når vi må forklare ting til studentene, blir vi mer bevisste på det vi holder på med. Deres spørsmål tvinger oss til å tenke nytt, forklarer han.

Kvaleberg oppfordrer alle studenter til å søke praksisplass, selv om det aktuelle firmaet ikke nødvendigvis er direkte relevant for graden de tar.

– Forstå at det er nettopp derfor praksis i studieløpet eksisterer – man kan ikke stryke på praksis på grunn av inkompetanse, påpeker han.

Egeland, på sin side, råder arbeidsgivere til å gi praksistudenter meningsfulle oppgaver og rom for å eksperimentere.

– Det er bra for arbeidsplassen å få inn nye mennesker som kommer med friske spørsmål og perspektiver.