Klimaforskerne pekte på grafene sine og svarte: Ja, selvsagt kan vi få til dette. I teorien. Vi har ikke passert de store vippepunktene. Det er ikke naturen som hindrer oss i å stenge kullkraftverkene og parkere bensinbilene og flyene.
Ja, men er det mulig, spurte journalistene på nytt, utålmodig. Tja? Nei? Kanskje? Det er opp til dere, svarte forskerne. Dette er ikke vårt domene. Vi har gitt vår del av svaret. Resten er opp til dere.
Greit. Så sender man spørsmålet videre til politikerne. De svarer med et vakkert formulert tja og henviser til teknologene. Så spør man teknologene og de svarer som de alltid gjør: Ja! Dette skal vi få til! Vi skal komme ridende og redde dere i siste liten som i en westernfilm. Bare gi oss mer tid og penger. Vi har en prototype som nesten fungerer, og teorien er uansett veldig spennende.
Slik kan man holde på i noen tiår. Til slutt innser man at spørsmålet har vært feiladressert hele tiden. At det først og fremst er et sosiologisk spørsmål, et psykologisk spørsmål, et samfunnsøkonomisk spørsmål. Kort sagt, et samfunnsvitenskapelig spørsmål. Vi har stilt det til meteorologene og geologene og paleoklimatologene, og vi har stilt det til ingeniørene og gründerne, men vi burde stilt det til filosofene, antropologene og historikerne.
Er det mulig? Får vi til dette?
Klimakrisen trenger samfunnsvitere