Eldre arbeidstakere må kunne forvente at arbeidsgivere tilbyr dem kompetanseutvikling på lik linje med yngre arbeidstakere, understreker den assisterende direktøren hos Samfunnsbedriftene.
– Arbeidsgivere må kunne forvente at arbeidstakerne deltar i kompetanseutviklingsprogrammer, unge som eldre, og at alle involveres i utviklingen av nye arbeidsprosesser og i implementeringen av ny teknologi, presiserer Noss.
For å nå målet om at eldre arbeidstakere skal stå lengre i jobb, trenger vi å skape en felles kultur for at man videreutdanner seg og fornyer sin kompetanse gjennom hele karrieren, mener direktøren.
Endringstempoet i samfunnet og arbeidslivet går fortere enn noen gang. Det er slutt på å kunne flyte på den utdannelsen man tok som ung gjennom et helt arbeidsliv, påpeker hun:
– Det er et felles ansvar for arbeidsgivere og arbeidstakere å skape en slik kompetansekultur. Myndighetene må også ta en del av ansvaret, ved at utdanningssystemene tilpasses arbeidslivets behov for livslang læring, sier Noss.