fbpx
Nyheter

Opplevelsestur eller gratisarbeid?

Over 500 steder i Norge har opprettet en profil på nettsiden WorkAway. Bedrifter kan dermed komme i kontakt med ivrige turister fra hele verden. De tilbyr kost og losji, og turistene tilbyr arbeidskraft. Burde det reguleres mer?

Dersom man er villig til å jobbe opp mot tjuefem timer i uka, kan man dra til de fleste plasser i verden gjennom nettsiden Workaway. I Norge kan man velge mellom 500 forskjellige plasser å dra. Valget kan stå mellom å sanke epler i Hardanger, å spydfiske utenfor Bergen eller å være en reinsdyrpasser i Nesseby. Vanligere arbeidsoppgaver er å hjelpe med oppussingsprosjekter, barnepass eller matlaging. I bytte får du kost og losji, og et unikt innblikk i den lokale kulturen. Globalt finnes det over 50 000 slike verter som kan ta i mot arbeidsomme turister. Betingelsene er stort sett de samme som i Norge, men et mindretall tilbyr også lønn i tillegg.

Gir påfyll av internasjonale impulser

Jan Thomas Rantaniitty driver Raw Ocean Lodge med tre kamerater. Der håper de å gi folk minneverdige opplevelser ute i naturen. De siste to årene har de regelmessig mottatt arbeidskraft og fått besøk gjennom WorkAway.

IMG_20220802_115322-aspect-ratio-9-16
Portrettbilde av Jan Thomas Rantaniitty

Jan Thomas Rantaniitty er daglig leder av Raw Ocean Lodge. Foto: Raw Ocean Lodge.

– Det er magisk sånn sett. Vi har så langt vært superfornøyd med det. Vi bor på en liten plass og da er det ekstra stimulerende å få internasjonale impulser, forteller Rantaniitty.

Når de skal velge kandidater, går de tilfeldig gjennom dem inntil de finner noen med både kompetanse og personlighet som passer prosjektet. Deretter handler det om å stole på magefølelsen de får under videointervjuet.

IMG_5589-scaled-aspect-ratio-9-16
Personer sitter på hvert sitt bord og skriver, snakker og samhandler

Raw Ocean Lodge har hatt personer fra Australia, Tyskland og Irland jobbe hos seg gjennom Workaway. Foto: Raw Ocean Lodge.

– Det er en ekstrem variasjon i folk som kommer. Akkurat nå har vi en ung, oppfinnsom fyr fra Paris som driver med både musikkfestivaler og oppstartsselskap. Vi har også hatt en søknad fra en BBC-reporter som hadde lyst på et pauseår der han både kunne bruke hendene og finne litt sjelefred, forteller Rantaniitty.

Arbeidsoppgavene avhenger av hvilken kompetanse personene har, samt når på året de kommer for å jobbe. Det varierer fra sanking av ville vekster og matlaging til oppussing, maling og rigging av konserter.

 

skaarnesheimenDSCF2182-scaled-aspect-ratio-9-16
En mann står i vannet og driver med taresanking

En av arbeidsoppgavene på Raw Ocean Lodge er taresanking. Foto: Kristoffer Vincent.

De fleste som søker ønsker i utgangspunktet å være frivillige, men Raw Ocean Lodge er pålagt å gi lønn ettersom de er oppført som en bedrift i Norge. Det gjør at turistene må søke om arbeidsvisum og skaffe id-nummer fra Skatteetaten.

– Vi tar ikke inn noen som vil være her kortere enn to måneder, ettersom det tar tid å få tak i de nødvendige dokumentene. Det er også for å garantere at man er her lenge nok for å få den skikkelige opplevelsen, forteller Rantaniitty.

Burde WorkAway reguleres mer?

Raw Ocean Lodge er et unntak fra de fleste WorkAway-verter ettersom de tilbyr lønn og blir dermed regulert under arbeidsmiljøloven. De fleste andre opphold gjennom WorkAway er derimot lite regulert. Det kan skape rom for utnyttelse. Burde man holde et bedre øye med disse forholdene?

Vigleik-M.-Aas-aspect-ratio-9-16
Portrettbilde av Vigleik M. Aas

Vigleik M. Aas er seksjonsleder i Arbeidstilsynet og har ansvar for veiledning på lover og regelverk. Foto: Arbeidstilsynet.

Vigleik M. Aas forteller at Arbeidstilsynet ikke har noen offisiell mening om WorkAway ettersom avtalene handler om utveksling av kulturelle opplevelser, og ikke av arbeidskraft.

– I utgangspunktet faller denne typen forhold utenfor begrepet arbeidsavtale. Per definisjon vil ikke slike personer være arbeidstakere, de havner dermed utenfor arbeidsmiljøloven og da også utenfor de avtalene Arbeidstilsynet er satt til å ha tilsyn med, informerer Aas.

Turister fra WorkAway er mindre avhengige av verten sin enn det en vanlig arbeidstaker er av arbeidsgiveren. Maktforholdet er ikke like skjevt, og trenger derfor mindre regulering.

– En normal arbeidstaker er avhengig av en jobb for å kunne livnære seg. En person fra WorkAway er ikke avhengig av jobben på samme måte. De kan reise videre på dagen om de ønsker det, forteller Aas.

Det kan likevel finnes glidende overganger, der noen avtaler kan handle mer om arbeid enn om kulturell utveksling.

– De aller fleste systemer kan utnyttes på en eller annen måte. Det er ikke vanskelig å tenke seg en WorkAway-variant som egentlig er en ren arbeidsavtale, påpeker Aas.

Aas sammenligner det med Au pair-avtalene som tidligere har blitt grovt utnyttet som arbeidskraft. Arbeidstilsynet vurderer den ordningen som et større problem enn WorkAway så langt.

Dersom noen opplever at de havner i en slik situasjon, minner Aas om lovforbudet mot urimelige avtaler. Det er en beskyttelse mot dem som forsøker å utnytte slike systemer.

– Hvis du må jobbe urimelig mye i en avtale som handler om kulturutveksling, så er det ikke en avtale du må følge. Da kan du si takk og farvel, opplyser Aas.