Kompetanse Norge ga i mars ut rapporten Befolkningens digitale kompetanse og deltakelse som kartlegger nordmenns digitale ferdigheter. Her fremgår det at hele 14 prosent av befolkningen er ikke-digitale, noe som vil si at de besitter ingen eller svake grunnleggende digitale ferdigheter. Blant denne gruppen er det særlig en del av befolkningen som utmerker seg, de eldste av oss.
I aldersgruppen 60 år og oppover er hele 39 prosent enten ikke på internett eller de er svake digitale brukere. Denne gruppen har et utpreget behov for hjelp med digitale verktøy. Et behov rapporten mener har økt etter koronapandemien kom til landet.
– Dette er et problem for den enkelte, for samfunnet og for arbeidslivet, sier Sveinung Skule, direktør for det nyoppstartede Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir), som nå omfatter Kompetanse Norges portefølje.
Skule har det øverste ansvaret for rapporten som ble utgitt i mars og mener det digitale skillet mellom de eldste og de yngste er et problem. Det har blitt nødvendig med grunnleggende digitale ferdigheter både i arbeidslivet og i hverdagen, og de som ikke henger med i svingene risikerer å havne utenfor samfunnet.
– Det er en ganske alvorlig form for utenforskap, man snakker om, forteller han.