I februar i år døde fem bygningsarbeidere som følge av en ulykke på en byggeplass i Firenze, mens hele ni arbeidere omkom da et vannkraftverk eksploderte i Emilia-Romagna i nordøst-Italia to måneder senere. Den dystre statistikken fortsatte i mai, da fem arbeidere døde av gassforgiftning da de skulle utføre vedlikeholdsarbeid på et kloakkanlegg i Palermo på Sicilia.
De mange arbeidsrelaterte dødsfallene så langt i 2024 i har rystet Italia og disse eksemplene er dessverre ikke enestående. Dødsfall på arbeidsplassen er et stort problem i mange europeiske land. Det viser tall fra det såkalte OSH-barometeret, en EU-portal for helse, miljø og sikkerhet (HMS).
Mellom 2014 og 2020 var det 1,8 dødsfall per 100 000 innbyggere i Europa sett under ett. De landene med flest dødsfall var Romania (4,2), Luxembourg (3,6) og Bulgaria (3,4). Landet med færrest døde per 100 000 innbyggere var Nederland (0,5 dødsfall). I Norge var det 1,4 dødsfall per 100 000 innbyggere i samme periode.
Ser vi utenfor Europa, blir situasjonen enda mer dyster. Ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) dør nesten tre millioner mennesker hvert år som følge av dødsulykker eller sykdom de har fått på arbeidsplassen.